Hoe mogen we je helpen?

Echtscheiding als ondernemer - Hoe verdeel je een bedrijf?

Een echtscheiding is dodelijk voor je financiën. Het wordt nog nijpender voor ondernemers.

Een echtscheiding is emotioneel en financieel ingrijpend, maar voor een ondernemer is het ook nog eens ingewikkeld. Hoe kan een scheiding de onderneming raken?

Bij het trouwen gaat het tegenwoordig niet standaard meer om een huwelijk in gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2018 huw je namelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Je kunt andere condities afspreken, maar daar moet je zelf actie voor ondernemen. Voor het inzichtelijk maken van de gevolgen van een scheiding gaan we er in dit artikel vanuit dat het om een huwelijk gaat dat is afgesloten voor 2018.

Wie krijgt wat van de onderneming?

Zijn jullie voor het huwelijk niet naar de notaris geweest? Dan is er sprake van gemeenschap van goederen. Ieder van de partners heeft recht op de helft van de bezittingen en de schulden. Dit geldt dus ook voor de onderneming en helaas voor de ondernemer ook voor het opgebouwde pensioen. Ondernemers die een pensioen hebben opgebouwd moeten dus een manier vinden om de helft van de opgebouwde waarde over te dragen aan de ex-partner. Het deel van de ex-partner moet namelijk beschikbaar komen. Dit kan een lastige situatie veroorzaken. Hoe kom je aan het vermogen om je onderneming te beschermen?

Welke bedrijfsvorm heeft de onderneming?

Hoe verdeel je een bedrijf? Dat is inderdaad een lastig verhaal. De waarde uit het bedrijf trekken is vaak niet mogelijk. Financieel moet het bedrijf dit namelijk wel aankunnen. Bij een bv wordt niet het bedrijf zelf verdeeld, maar de aandelen. De ex-partner uitkopen zullen de meeste ondernemers de voorkeur aan geven, maar het geld moet er wel zijn. Samen de onderneming blijven voortzetten is mogelijk. Op lange termijn is het vaak niet te doen. De onderlinge gunfactor is namelijk weg.

Wat is het bedrijf überhaupt waard?

Wat moet je eigenlijk verdelen? De waarde van bijvoorbeeld een pand is vaak niet de waarde die op de balans staat. Dit is een lastig issue. Je krijgt niet zo eenvoudig de actuele waarde van de onderneming boven tafel. De onderneming moet in kaart gebracht worden alsof deze verkocht gaat worden. Er moet namelijk verder worden gekeken dan alleen de bezittingen en de schulden. Ook toekomstverwachtingen moeten hierin meegenomen worden en de zogenaamde goodwill. Dit is de onzichtbare meerwaarde van een bedrijf. Hier wordt onder andere een vaste klantenkring onder verstaan.

Het voortbestaan van de onderneming is in ieders belang

De partner van de ondernemer kan er grote druk op zetten om in financieel opzicht te krijgen waar recht op bestaat. Wel is het belangrijk om verder te kijken dan alleen het eigen belang. Het voortbestaan van een goed lopend bedrijf mag niet bedreigd worden door een echtscheiding. Dat is namelijk in niemand z’n belang.

Een echtscheiding heeft natuurlijk meer impact op jouw geldzaken. Laat de financiële situatie van zowel zakelijk als privé goed uitzoeken bij een scheiding.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-05-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie